Raport de Activitate AMSPPR Crisana 2010 - 2011 PDF Imprimare Email

Dragi colegi,

Ne aflam din nou in fata unui bilant al activitatii asociatiei noastre, activitate inceputa cu mare elan imediat dupa alegerea actualei formule de conducere din 13 noiembrie 2009.

Astfel, in 11 decembrie 2009 a avut loc prima intalnire, avandu-le ca invitate pe d-na Ionela Matica si d-na Camelia Bandui de la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, departamentul Metodologie; cu aceasta ocazie s-a discutat aprins pe teme de interes pentru medicii dentisti cu privire la aspectele financiare ale practicii.

La finele anului 2009 am fost informati ca, pentru al doilea an consecutiv, CMDR a refuzat acreditarea AMSPPR ca furnizor de cursuri cu credite EMC, neoferind nici o justificare pentru acest refuz ! ! !

Cu toate acestea noi ne-am continuat activitatea si in data de 29 ianuarie 2010 am organizat o noua intalnire avandu-i ca invitati pe :

• Dr. Zoe Bitea – Directia de Sanatate Publica a Judetului Bihor, care ne-a prezentat rezultatul controalelor efectuate pana la acea data si ne-a explicat grila de control,
• Dr. Adrian Almasi cu tema: Actualitati in utilizarea materialelor nanocompozite, si
• tehn. dentar  Serban Foghis, care a lansat alaturi de noi noul centru de prelucrare computerizata pentru zirconiu dentar din Oradea.

Tot in cadrul aceleasi sedinte a fost lansata invitatia la primul curs practic dintr-o serie care urmeaza a fi organizate in sprijinul practicianului privat cu tema: Etapele unei restaurari protetice in zona frontala, sustinut de colegul nostru Dr. Dan Ioan Lazar. O deosebita reusita au fost primele doua editii ale acestui curs, la aceasta ora facand inscrieri pentru cea de a treia editie. Avem speranta ca urmatoarele editii vor fi la fel de interesante si ca utilitatea acestui curs va aduce noi doritori de cunoastere in asociatia noastra .
O scurta prezentare a ceea ce s-a intamplat la prima editie a acestui curs practic ne-a fost expusa in data de 26 martie 2010 de catre Dr. Dan Ioan Lazar, tot in aceeasi zi avand loc si o prezentare a Ivoclar-Vivadent cu tema «Restaurari directe si cimentari adezive in Estetica Dentara Moderna: materiale si tehnici», prezentata de dr. Andrea Czimmerman.
In luna martie am semnat un protocol de colaborare cu Biblioteca Judeteana Gheorghe sincai, mai precis cu Centrul de Informare Comunitara, un protocol care aduce beneficii Asociatiei, si asta nu doar prin faptul ca se schimba locatia manifestarilor noastre la sediul Bibliotecii, un sediu nou, cu  dotari corespunzatoare zilelor noastre, ci si prin faptul  ca actiunile noastre ajung sa fie cunoscute si promovate prin mijloacele specifice folosite de Biblioteca Judeteana .

Cu toate ca nu am avut posibilitatea acordarii de credite EMC, s-au organizat Zilele Stomatologiei Oradene in perioada 23 – 24 Aprilie 2010 la Centrul de conferinte al Bibliotecii Judetene, avand ca invitati pe: Dr. Sorin Sarbu – Bucuresti, Dr. Sebastian Neatu – Dentsply Romania,  Dr. Kovacs Andrea -Arad,  Dr. Adrian Almasi –Oradea,  Dr. Sergiu Nicola -Bucuresti, Dr. Alin Dinca –Timisoara, Asist.Univ.Dr. Med. Dent. Dr. Bogdan Baldea – Timisoara, Dr. Dan Ioan Lazar –Oradea, Dr. Sanda Danciu – Arad. in cadrul aceleasi manifestari a fost organizat si un curs hands-on sustinut de acelasi coleg al nostru dr. Dan Lazar. Am avut si o miniexpozitie de profil la care au participat Colgate Romania, Artis Bio Tech, Medident Exim, Denti-System, Dentsply Romania,Terra-Dent. Editia din acest an, ca si editiile anterioare, a aratat orientarea clara a AMSPPR filiala Crisana inspre organizarea unor manifestari de calitate, si, desi organizata cu o taxa de participare minima si cu o supraveghere stricta a cheltuielilor, s-a bucurat de ecouri deosebit de favorabile care ne-au incununat efortul.
In acest an am reusit sa avem alaturi de noi la Oradea, in 12 mai 2010,  lectori pe care ii ”vanam” de multa vreme, gratie sprijinului acordat de Dr. Oana Baru care ne-a si tradus expunerile domniilor lor, si aici ma refer la Gilles LABORDE Conferentiar MCU / PH Marsilia, Catedra de Proteza Fixa, Richard ABULIUS Tehnician dentar, Vicepresedinte al Societatii Franceze de Estetica dentara (SFDE), Jean-François LASSERRE  Conferentiar MCU / PH Bordeaux, Catedra de Protetica Fixa, Prodecan al Facultatii de Odontologie Bordeaux2, Profesor asociat al Facultatii de Medicina Dentara din Cluj-Napoca. Confirmarea foarte tarzie a prezentei lectorilor a supus echipa de organizare la un adevarat maraton dar nimic nu e fost prea mult cand la final se primesc aprecieri atat din partea participantilor cat si din partea lectorilor.
Dupa o primavara incarcata, a venit o vara cu multe noutati legislative, ca apoi sa apara toamna, cu alte probleme, cu alte manifestari, cu alte vise.
Astfel, in 24 septembrie, Filiala Crisana a AMSPPR, in asociere cu firma Medident Exim, distribuitor autorizat al produselor companiei 3M ESPE, si sub auspiciul Expertise, au avur ocazia sa ii prezinte colegilor pe Conf. Dr. Marius Leretter U.M.F. Victor Babes Timisoara cu o interesare expunere avand ca subiect “Miniimplanturile versus implanturile clasice in terapia edentatiei totale”,  si pe Dr. Carmen Rotaru - Sales and Professional Service Supervisor3M ESPE cu tema “Noutati 3M ESPE destinate realizarii restaurarilor directe si indirecte”.
Din dorinta de veni in intampinarea nevoilor medicului practician s-a nascut ideea organizarii unui curs teoretic si practic pe ramura endodontica a stomatologiei, avand ca tema obturarea canalului radicular. Astfel, am pus in practica aceasta idee, si ajutati fiind de firma Medident Exim, si personal de d-na Ianovici Gabriela, am reusit sa il aducem alaturi de noi pe Dr.med.dent.preparator Camil Ianes, binecunoscut membrilor nostrii eugenolisti si nu numai pentru modul inedit de a impartasi cu celor din jur toate informatiile si secretele specifice meseriei pe care o practica cu atata pasiune.
In 19 noiembrie, cu participarea firmei TerraDent, am organiyat manifestarea cu titlul ”Importanta formei si morfologiei de suprafata in restaurarile estetice frontale“, lector dr. Dan Lazar.
Nu am putut sa terminam anul fara putina estetica si parodontologie, asa ca in data de 4 decembrie am organizat, in colaborare cu Societatea Romana de Microscopie Dentara o manifestare care s-a bucurat de un real succes, la care am fost onorati de prezenta Sef lucrari Dr. Stefan Ioan Stratul si Conf. Dr. Anca Valceanu.

In tot acest timp a continuat derularea programului de profilaxie. Astfel, incepand cu primavara anului 2010, s-au conturat mai multe linii de dezvoltare a programului de profilaxie in Filiala Crisana a AMSPPR.
Colaborarea cu Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai “ din Oradea a adus cu sine extinderea segmentului de varsta ,incluzand si elevii de gimnaziu  dar si mai multe unitati de invatamant din municipiu. Astfel, orele de educatie profilactica au inceput sa se desfasoare si in cadrul Sectiei de copii a bibliotecii, incepand de la prescolari pana la cei de 14 ani.
In luna octombrie s-au stabilit premizele colaborarii cu Asociatia Studentilor Medicinisti Oradeni (ASMO) pentru realizarea unui proiect mai amplu de prevenire a afectiunilor oro-dentare in randul tinerilor.
Spre deosebire de anii precedenti, programul de profilaxie nu a mai beneficiat de finantari din bugetul local in 2010, dar acest lucru nu a constituit un impediment pentru continuarea lui. Pe fondul unui peisaj economico-social tot mai  tensionat, medicii voluntari implicati in program si-au propus sa duca mai departe acest proiect de prevenire a afectiunilor oro-dentare.
Pana in prezent, peste 300 de copii din municipiul Oradea au participat la ore de educatie pentru sanatatea orala in anul 2010. in cei 5 ani  de la debut, programul a cuprins peste 3000 de copii din judetele Bihor,  Salaj si Satu-Mare. (by dr. Ioana Giurgiu) in ansamblu acest an a fost caracterizat printr-o lupta continua de a face lucruri cat mai atractive, interesante in cadrul unei batalii inegale ( lipsa EMC-urilor ) care diferenta a indepartat pe unii colegi din randurile asociatiei, dar pe care ii asteptam sa revina dupa ce vor observa ca nu intotdeauna exista o legatura intre calitate curs si creditele EMC, cum au putut observa in cadrul manifestarilor creditate EMC din Oradea, iar AMSPPR-ul nu inseamna doar cursuri si EMC-uri, ci este mult mai mult… informatii, noutati, respect, colegialitate, prietenie…etc ! ! !
Si vrem sa continuam in aceeasi directie, iar manifestarile care umeaza a fi organizate vor demonstra acest lucru.

As dori in final sa felicit intregul Consiliu Director Regional pentru eficienta si devotamentul aratat AMSPPR si sa le multumesc ca au inteles absenta mea, sa multumesc tuturor colegilor care s-au implicat in organizarea de evenimente (dr. Baru, dr. Tudericiu, dr. Pantel, Dr. Deac), d-nei secretare Tunde Meszaros, si, nu in ultimul rand domniilor voastre care ati ramas alaturi de noi chiar si in aceste "vremuri tulburi", dorindu-va tot binele din lume ! ! !

Dr. Florin Lup     Dr. Ioana Giurgiu   Dr. Anca Toca

Sponsori

site-uri partenere

Dentalife - Viata Stomatologica