Resurse

In aceasta sectiune veti putea gasi informatii relevante pe care sa le puteti descarca, pentru practica curenta. Documentele pdf se pot deschide cu Adobe ReaderR pe care il puteti descarca gratuit.Management performant de cabinet – utilizarea sistemelor Cloud

Management performant de cabinet – utilizarea sistemelor Cloud.

Sef Lucr. Dr. Vlad Naicu, Sef Lucr. Dr. Sergiu Drafta, Sef Lucr. Dr. Radu Stanciu, Dr. Emilena Naicu

 

 

Una dintre problemele majore pe care le are introducerea tehnicii IT în cadrul cabinetelor medicale dentare este întreținerea acestora, acest fapt fiind de obicei apanajul unor firme specializate, medicii dentiști, în general externalizează acest tip de servicii.

De altfel, principala teamă, este aceea de a nu pierde datele stocate datorită unei probleme software sau hardware cu consecințe extrem de neplăcute. În mod clasic acest „pericol” era îndepărtat prin realizarea de backup-uri numeroase și periodice, dar de cele mai multe ori apăreau probleme exact când uitam să facem copia de rezervă. De asemenea, cu toate că firma de la care achiziționam baza de date ne realiza configurația inițială, de multe ori intervenția noastră sau a personalului nostru asupra computerului respectiv prin programe instalate defectuos sau chiar viruși determină un comportament greoi și imprevizibil al aplicației respective.

Un studiu realizat în cadrul proiectului POSDRU „Ergonomie, prevenție, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene”  Contract: POSDRU/81/3.2/S/55651 demonstrează faptul că majoritatea medicilor dentiști care activează în România utilizează sistemul clasic de fișe medicale pe hârtie, precum și stocarea fizică a radiografiilor, modelelor și altor documente medico-legale.

 

grafic_articol_sred

 

De altfel legislația în domeniu nu este foarte clară cu privire la stocarea acestor documente, o largă majoritate a medicilor dentiști, interpretează cerințele legale ca fiind necesară păstrarea fizică a tuturor documentelor într-o arhivă, acest deziderat fiind limitat de spațiul fizic de arhivare pe care îl avem la dispoziție, precum și de căutarea greoaie și lentă a unor anumite documente, atunci când se impune acest lucru.(Regola and Chawla 2013)

Cel mai simplu mod de a accesa documente atunci când sunt necesare, este să le avem stocate atât în format electronic cât și fizic, arhivate, accesul fiind foarte rapid la cele în format electronic.

Pentru a nu avea problemele uzuale cauzate de utilizarea sistemelor IT, avem în acest moment la dispoziție un concept extrem de versatil denumit Cloud Computing, - ”procesare computerizată în nor”, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing încă nu există un nume românesc încetățenit.(Waxer, Ninan et al. 2013)

Sistemele de acest tip rulează aplicațiile și stochează datele în cadrul unui server (computer destinat) care se află la sediul unei firme specializate, care este responsabilă pentru integritatea datelor, pentru bunul mers al aplicațiilor și pentru realizarea de backup, fără ca acest lucru să mai fie o problemă pentru utilizator (medicul dentist)(Cox 2013)

Sistemul cloud are un singur dezavantaj major, necesită o legătură permanentă la internet, dar acest deziderat este atins foarte ușor în era telefoanelor mobile cu conexiune de date la internet care devin din ce în ce mai ieftine și mai rapide.(Williams and Tang 2013)

Un alt dezavantaj este dat de tema medicilor dentiști  de a pune baza de date la dispoziția unui terț. (firma de cloud) dar clauzele de confidențialitate dintre medic și respectiva firmă acoperă din toate punctele de vedere eventualele probleme în acest sens.

Pe de altă parte este de consemnat și avantajul imens de avea acces la datele noastre de oriunde din lume, precum și de pe orice mediu, telefon, tabletă, computer etc, avantaj care devine foarte important atunci când avem colaborări cu multiple cabinete (dacă suntem medici specialiști ortodonție, de exemplu) sau atunci când cabinetul nostru are mai multe sedii.

Informațiile din acest articol sunt obținute în urma cercetărilor efectuate în proiectul „Ergonomie, prevenție și management performant în medicina dentară prin aliniere la standardele europene”, Contract: POSDRU/81/3.2/S/55651, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – “ Investește în oameni!”

Mai multe detalii le puteți solicita la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

http://www.empmd.ro/Evenimente.html

 

Cox, M. (2013). "Room for computing on the healthcare cloud." MGMA Connex 13(5): 13.

Regola, N. and N. V. Chawla (2013). "Storing and using health data in a virtual private cloud." J Med Internet Res 15(3): e63.

Waxer, N., D. Ninan, et al. (2013). "How cloud computing and social media are changing the face of health care." Physician Exec 39(2): 58-60, 62.

Williams, D. R. and Y. Tang (2013). "Impact of office productivity cloud computing on energy consumption and greenhouse gas emissions." Environ Sci Technol 47(9): 4333-4340.


 

 
FDI Dental Ethics Manual

O parte a acestui document a fost tradus si publicat si in limba romana in revista Viata Stomatologica.

Manualul eticii dentare al Federatiei Dentare Internationale

 
CONSTITUTION OF THE EUROPEAN REGIONAL ORGANIZATION OF THE FDI (ERO) Imprimare

CONSTITUTIA OORAGANIZATIEI REGIONALE A FDI ERO (21-04-2007)

 

ARTICLE I - Constitution and name

1. The European Regional Organization shall be an organization of the FDI in accordance with Chapter 7 of the Regulations of the FDI.

2. Its official name shall be: European Regional Organization of the FDI. It will be referred hereafter as the ERO.

 

ARTICLE II - Objectives

1. To develop policies, reports and resolutions for submission to the FDI .

2. To co-operate with the various FDI agencies in Europe with regard to the promotion of ERO-objectives.

3. To appoint amongst the members of the Board a regional candidate to the Council of the FDI.

4. To communicate and co-operate with other dental organisations in Europe.

Citeşte mai mult...
 
EU Manual of Dental Practice 2008

Manualul practicii stomatologice in Europa, versiunea 4, anul 2008. Aici puteti gasi toate detaliile cu privire la stomatologia europeana intr-o statistica ampla, care contine detalii de la sistemul de educatie al fiecarei tari la date despre practica ori institutii care reglementeaza profesia.

 


Sponsori

Banner
Banner

Parteneri

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

site-uri partenere

Banner
Banner
Banner

Dentalife - Viata Stomatologica

Banner
Click pe icon pentru a accesa site-ul revistei