Legislatie

01 August 2021

QUO VADIS DENTISTRY?

Autor: av. Luciana MIHAI

QUO VADIS DENTISTRY?

Av. Luciana Mihai

 

            Cum AMSPPR a fost prima asociație profesională înființată de medici stomatologi pentru medici stomatologi, toți cu liberă practică, împinși de rigorile politico-economice ale țării de la începutul anilor '90 în vâltoarea serviciilor medicale private, și-a propus să fie și un far care să facă puțină lumină în desișul de reglementări care tocmai începeau să apară în profesie.

          În acest scop, AMSPPR a editat și difuzat o lungă perioadă de timp un buletin informativ, numit Quo Vadis, supliment la revista Viața stomatologică, în care erau publicate, printre altele, noile acte normative, menite să imprime direcția spre care se îndrepta profesia.

          Astăzi, în era internetului, medicul stomatolog, fie se strecoară singur prin hățișul legislativ, care poate ridica uneori probleme chiar și unui profesionist în domeniul juridic, fie așteaptă ca ordinul profesional, CMSR, să ducă stindardul unei lupte pentru claritate juridică și măsuri rezonabile adaptate direct particularităților stomatologiei, fie realizează că breasla profesională înseamnă mai mult decât o structură înființată prin lege.

          Breasla, așa cum spune istoria, datează din evul mediu, de când era un tumult de schimbări sociale și economice, care i-a determinat pe cei din aceeași branșă să se adune laolaltă, pentru a-și apăra interesele comune, pentru a împiedica concurența dintre ei și pentru a le apăra drepturile economice și politice.

          Patroni și lucrători deopotrivă, din același domeniu profesional, ajung la un moment dat la maturitatea socială necesară pentru a-și lua soarta în mâini și a se concentra pe interesele comune ale breslei din care fac parte.

          În 21 iulie a.c. medicii stomatologi de astăzi tocmai au arătat că... istoria se repetă și că oricând este nevoie de solidaritatea de breaslă, asumată în mod responsabil și voluntar.

          La inițiativa PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private), organizație care sprijină furnizorii privați de servicii medicale din România și dreptul pacienților la servicii medicale de calitate, a avut loc primul eveniment de acest fel dedicat industriei de stomatologie, intitulat Forum PALMED - Stomatologia românească încotro?

          Altfel spus, din nou se pune întrebarea Quo Vadis...

           

          La eveniment au participat reprezentanți ai unor clinici mari de stomatologie, cadre didactice universitare, medici stomatologi, reprezentanți ai autorităților (Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate), precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale precum PALMED, Asociația Colegiul pacienților și AMSPPR.

          A avut loc o dezbatere privind necesitatea existenței unui dialog deschis și eficient între profesioniștii din domeniul stomatologiei private și autorități, cu scopul dezvoltării unei relații de parteneriat între sectorul public și privat și găsirii de soluții la provocările cu care se confruntă, în prezent, stomatologia din țara noastră.

          Au fost prezenți reprezentanți ai DENT ESTET Group, Rețeaua Clinicile Dr. Leahu, clinicile Profesor Dr. Barbu și Nord Vest Dental, din București, dar și alte clinici stomatologice din București, Iași, Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Tulcea, Buzău, iar din partea AMSPPR au participat dr. Vlad Deac, vicepreședinte și av. Luciana Mihai.

          S-au discutat probleme ale pieței de stomatologie care este în proporție de 95 % privată dar în care este nevoie de susținerea și implicarea autorităților publice pentru a depăși blocajele finaciare ale unei părți din populație și pentru a facilita accesul la informare a acestora în vederea creșterii accesului la servicii de stomatologie.

          În ceea ce ne privește, ca reprezentanți ai AMSPPR, am susținut dreptul pacienților ca indiferent unde se află, în zonă urbană sau rurală, de avea acces la servicii stomatologice de calitate și deopotrivă dreptul medicilor și al furnizorilor de servicii de medicină dentară la egalitate de șanse și oportunități de dezvoltare și am evocat unele dintre problemele juridice cu care se confruntă medicii și cabinetele stomatologice.

          S-a lansat un apel la unitate către toți profesioniștii din stomatologie și în acest scop PALMED a anunțat că și-a propus să susțină și industria de stomatologie, atât cabinetele individuale, clinicile și rețelele de stomatologie, cât și furnizorii medicali și că dorește să participe la crearea unei organizații puternice care să lupte pentru drepturile pacienților dar și ale principalilor actori din medicina dentară privată. 

          S-a reiterat faptul că sănătatea dentară continuă să fie o problemă gravă în România  odată ce  ultimul studiu Kantar, care a analizat dinamica datelor pe ultimii trei ani, arată că jumătate dintre români nu merg la dentist, iar o treime nu-și duc nici copiii la medicul stomatolog, deși recomandările specialiștilor indică faptul că prima vizită la dentist trebuie să aibă loc la 6 luni de la apariția primului dinte.

            Forumul PALMED din 21 iulie a reprezentat un apel la dialog eficient și unitate în breasla profesională, în considerarea interesului superior al pacienților, beneficiari ai serviciilor de medicină dentară, urmând ca în viitor, cu participarea clinicilor membre PALMED să se lanseze o platformă națională care va cuprinde acțiuni concrete necesare asigurării unei bune sănătăți dentare a românilor pe termen lung. Sunt vizate obiective ca: dublarea bugetului CNAS pentru serviciile medicale stomatologice, creșterea numărului de membri PALMED din domeniul medicinei dentare din România, inițierea de campanii de informare națională cu mesaje de interes public, privind importanța igienei dentare în asigurarea unei bune sănătăți orale, cu efecte asupra sănătății generale a populației, susținerea drepturilor medicilor de a-și informa pacienții, cât și a drepturilor pacienților de a fi informați, de a avea acces la servicii stomatologice de calitate și de a-și alege furnizorul de servicii medicale, după cum se precizează în https://newsmedical.ro/ministerul-sanatatii-si-cnas-la-primul-forum-palmed-privind-medicina-dentara-din-romania-o-voce-unita-in-beneficiul-pacientilor-si-medicilor-stomatologi-din-romania/.

           Mai presus de toate la acest forum s-a lansat un apel la unitate către toți profesioniștii din stomatologie, apel pe care toți cei prezenți l-au apreciat și au arătat că există deja o conștiință socio-profesională de breaslă.

          În același scop al unității de breaslă, lansează și AMSPPR, încă din anii '90, același apel la unitate, la exercițiul colectiv al dreptului nu doar de a ne întreba încotro se îndreptă stomatologia, Quo Vadis Dentistry? dar de a o face să se îndrepte încotro este bine pentru pacienți.

          Căci pentru pacienți lucrează medicul, pe care oricum l-ar numi autoritățile, dentist sau stomatolog, aparține unei profesii care este eminamente profesie liberală și când el este și cel care deține forma de organizare a profesiei și când lucrează pentru un angajator ori pentru un furnizor de servicii medicale.

          Cu speranța că AMSPPR rămâne un far care să aducă o rază de lumină de pe poziția de asociație profesională, încă preocupată să găsească răspunsuri la întrebarea Quo Vadis Dentistry?, salutând prezența unui patronat și în stomatologie și lansarea acestui forum PALMED, în spiritul unui dialog social echilibrat ne întrebăm și întrebăm medicii stomatologi, să fie util și un sindicat la care să adere medicii lucrători, care la rândul lor trebuie să se simtă în siguranță pentru ca pacienții lor să beneficieze de un act medical de calitate, pentru ca stomatologia să se îndrepte în direcția corectă?